+359 886 741 217

Смола за обемни стикери – как се работи с нея?

poliuretanova smola- nanasiane

Полиуретанова или епоксидна смола

Появвиха се много нови продукти, базирани на двукомпонентна смола – индустриални лога и емблеми, рекламни продукти, текстилна декорация.  Настоящите  техники за работа с обемна смола дават полезна информация и ценни съвети за това производство.

Има много въпроси и неясноти относно видовете смола и техните предимства / недостатъци. Ето отговори на някои от тях:

 • Епоксидът е физически по-силен, докато полиуретанът е гъвкав.
 • И двете – епоксидната и полиуретановата смола са здрави, трайни покрития.
 • Епоксидната смола е по-твърда и по-устойчива на тежко натоварване и носимост.
 • От друга страна, полиуретановата смола е супер гъвкава – издържа по-добре на удари и драскотини. Тя има разновидности на твърдост, в зависимост от химическата си формула на смесване с втвърдител. Крайният продукт с нея може да бъде много гъвкав, полутвърд или твърд. Така тя е подходяща за по-голямо разнообразие от приложения при отличен резултат.

Полиуретанова обемна смола

Полиуретановата смола за обемно заливане има широк спектър от свойства, които варират от приложение до приложение и покриват цяла гама от възможности.
По правило, обемната смола се състои от два компонента – смола и втвърдител. Химическа реакция възпроизвежда втвърдяване след смесването им.

emblema ot obemna smola poliuretanova
Полиуретановите смоли могат да се комбинират с различни добавки и оцветители. Това им дава желаните свойства. Например, потребителят може да добави инхибитор към смолата за увеличаване на времето за обработка. В резултат на това това може да се направи доста променливо, за да отговаря на различните приложения.
Има също цветни пигменти и флуоресцентни багрила, които могат да придадат на полиуретановата смола привлекателен цвят или ефект. Това ви позволява да адаптирате смолата към конкретните си проекти.

Примери за други добавки са, памучни или стъклени фибри, минерални частици и др. С тях потребителят може да регулира механичната здравина, твърдост и качеството на повърхността на смолата.
Полиуретановата обемна смола е удобен за работа материал с много предимства и минимални недостатъци.

+ Плюсове

Тази смола за създаване на обемни ефекти има следните отлични свойства и характеристики:

 • Добра течливост и много лесно смесване и обработка
 • Нисък вискозитет на сместа – позволява оптимално отливане и оформяне
 • Втвърдява се относително бързо и времето за получаване на готов продукт е кратко
 • Позволява добро запълване
 • Може да се използва и за производство на много малки елементи при отлична стабилност
 • Подходяща е също и като капсулатор на електрически платки и елементи
 • Можете да смесвате голямо разнообразие от добавки като инхибитори, пълнежни материали и оцветители
 • Минимално свиване по време на втвърдяване
 • Висока термоустойчивост след втвърдяване

– Минуси

 • Висока чувствителност към влага, опасност от образуване на въздушни мехурчета
 • Трудно се слепва след втвърдяване
 • Адхезивното свойство на полиуретановата смола е по-слабо от същото на епоксидната смола

Основни характеристики на полиуретановата обемна смола

 

Температура на втвърдяване

Обемната смола бива няколко вида, според необходимостта от температурно втвърдяване на готовите емблеми:

 • Втвърдяване при стайна температура – до 24 °C.
 • Втвърдяване при по-висока температура – изисква използване на специална довършителна фурна – при около 40 °C или повече, в зависимост от продукта .

Твърдост

Степента на твърдост е посочена върху съответната опаковка. След втвърдяване меките материали се обозначават с твърдост A, а по-твърдите материали с твърдост D. Първите имат консистенция, подобна на гума.
Вискозитетът и повърхностното напрежение на обемната смола й позволяват да остане изпъкнала върху основата, без да се стича по страните. Освен това обемната смола трябва да се положи достатъчно дебело, за да достигне до ръба на медията.

Повърхностно напрежение

Не всички продукти от смола са подходящи за обемни стикери. Една добра смола е необходимо да има перфектна комбинация от повърхностно напрежение и вискозитет.

Как влияе повърхностното напрежение на смолата?
Повърхностното напрежение е свързано със здравината на повърхността на сместа. Представете си повърхностното напрежение като кожата на смолата. Ако не го разкъсате, смолата ще запази формата си.
Смола с добро повърхностно напрежение поддържа постоянна формата на купола. Без упражняване на голямо напрежение, смолата ще остане в купол, докато застине и се втвърди.

Вискозитет на доуминг сместа

Този параметър е свързан с движението на течността. Вискозитетът се отнася до дебелината/ съпротивлението на капката обемна смола. Някои смоли имат нисък вискозитет /тънки/,
а други имат висок вискозитет /плътни/.
Най-добрите смоли за доминг са онези, които имат по-висок вискозитет. Смолите с висок вискозитет са по-дебели, по-лесни за контрол и остават там, където ги положите.
Вискозитетът на смолата спомага да се запази повърхностното напрежение на смолата постоянно.

Оборудване за полагане на обемна смола

 

За серийна работа

 • Механични и електро-пневматични дозатори за нанасяне на смола с контрол на налягането и управление на количеството/ капката. Дозаторите могат да бъдат ръчни, полуавтоматични или автоматични. В зависимост от количеството и вида работа, може да изберете подходящата за вас опция.
 • Смесител за смола за изтегляне на мехурчетата,
 • Фурна за смола – за втвърдяване  на нанесената смес, с терморегулиране за бърз краен резултат. Фурните обикновено предлагат етажирано подреждане на обемните стикери, което дава възможност за едновременно третиране на големи серии.

oborudvane doming smola

 

Консумативи и добавки за работа с обемна смола

 • Смола и втвърдител
 • Оцветители

Цветна серия Мурано: 10 брилянтни цвята – съвместими и лесни за смесване, за получаване на цветни метални и цветни прозрачни емблеми за външно приложение.
Жълто, оранжево, червено, тюркоаз, синьо, фуксия, виолетово, зелено, кафяво, черно. Към тях се добавя мраморно бяло и глитер за постигане на съвършени цветови ефекти.

ocvetiteli i gliter za obemba smola
ocvetiavane obemna smol gliter

Обикновено се добавят от 1% до 10% оцветители/ добавки към готовата смес от обемна смола и втвърдител.

 • Кофички, спринцовки и игли за тях с различен диаметър – за прецизно нанасяне на по-малки и по-големи капки от сместа.

За малки, единични проекти*

 • Пистолет-смесител за смола с втвърдител

пистолет обемна смола

 • Двойни патрончета смола/ втвърдител 50 мл
 • Наkрайници за смесената смола, за нанасяне върху медията.

*В този случай няма възможност за добавяне на оцветители и допълнителни ефекти.

Медии и основи за обемни стикери и емблеми

 

ПВЦ стикери

Обемните стикери се печатат и режат от самозалепващо пвц фолио.

obemni stikeri ot pvc folioДобре е да направите предварителен тест на медията, когато започвате серийна работа за заливане със смола. Някои медии може да имат неподходяща повърхност или химически състав, което да доведе до отлепване или поява на нежелани мехурчета.

Обемни емблеми върху фолио за текстил

За да се допълни дори повече гамата от приложения, се предлагат специални термоустойчиви трансферни медии за печат и рязане, които могат да се заливат с обемна смола. Те се апликират с помощта на термопреса върху текстил.

obemni stikeri tekstil
Съществуват два вида медии:

 • бяла, за тъмен текстил;
 • прозрачна – за светъл текстил.

Постигат се изключителни ефекти с обем и блясък, които правят дрехата уникално ексклузивна.

Метални и други твърди повърхности

Полиуретановата смола може да бъде апликирана и върху метални и други непорести повърхности.

obemen stiker metalЗа целта те трябва да имат достатъчно сцепление, или да бъдат специално подготвени с фин абразив.

Също така е необходимо наличието на дефинирани контури – вдлъбнати или изпъкнали, които да ограничат разливането на обемната смола.

Печатащи устройства

За да подготвите медията с изображението, според вашия работен проект, ви е необходим режещопечатащ принтер. С него можете да отпечатате и да изрежете по контур графиката. Важно е обаче рязането да бъде изпълнено перфектно. Ако при на нанасяне смолата изтече от ръба на графиката, стикерът е дефектен и работата трябва да се повтори.
Не е необходимо принтерът да бъде с твърде голяма ширина. За да произведете готовите стикери, дори за по-големи обеми, обикновено е достатъчна ширина от 50-70 см.
Екосолвентните мастила на комбинираните принтери са съвместими с полиуретановата обемна смола.
След отстраняване на излишната медия, стикерът е готов за нанасяне на смола.
Тук можете да създадете основа със специални ефекти като печатате върху златно или сребърно фолио-металик, или с добавяне на креативни контури и ярки цветове.
Със същата машина можете да напечатате и изрежете и медията за текстилно приложение, за полагане на смолата върху нея и апликиране с термопреса на емблемата върху облеклото.

Съвети за професионална работа с обемна смола

 

Елиминиране на балончета/ въздушни мехурчета

 • Изберете правилната смола: Не всички смоли са еднакви. Някои формули са по-податливи на улавяне на мехурчета от други. Уверете се, че сте избрали обемна смола, която отговаря на вашия конкретен проект, за да сведете до минимум проблемите с мехурчетата и да получите кристално прозрачен краен продукт без опасност от пожълтяване.
 • Използвайте специален миксер с вакуум помпа за сигурно елиминиране на балончетата.
  Когато смесите смолата и втвърдителя, докато разбърквате винаги се образуват мехурчета. Тези мехурчета трябва да бъдат елиминирани,
  след като нанесете смолата, иначе те ще се втвърдят директно във вашия готов продукт. За да се избегне това, добрата и прецизна техника на смесване е ключов момент в работата с обемна смола.
 • Бъркайте постоянно и внимателно: Смесете добре смолата, избягвайте прекомерното разбъркване, за да предотваратите нежелан въздух да навлезе повторно в сместа.
 • Работете в топла среда: Смолата се втвърдява най-добре при стайна температура между 21° С до 24 ° С.
  Ако вашето пространство е по-хладно, помислете за използване на отоплителен уред или отделяне на по-малка топла площ (напр. баня) за производствена работа със смола.
 • При необходимост, затоплете смолата преди нанасяне:
  Изолирайте бутилките от комплекта смола в найлонов плик и ги потопете в умерено топла вода за 5 до 10 минути. Това помага за намаляване на мехурчетата по време на смесването. Не прегрявайте смолата, тъй като това директно ще повлияе върху времето за втвърдяване и ще скъси интервала за нанасяне.

Техники за по-дебело наслояване

 • Пълно третиране: повторно наслояване след 24 часа:
  Този метод работи добре за добавяне на декоративни частици между слоевете смола – оцветител, хартия, фибри, или просто за изграждане на по-дебел слой.
  Отнема повече време, но осигурява добро свързване между слоевете. Желателно е да използвате фина шкурка, за да осигурите добро спояване на двата слоя.
 • Частичното третиране: повторно наслояване след 3-5 часа: вторият слой се залива докато първият е още лепкав. Така двата слоя се втвърдяват заедно и се постига добър резултат.
 • Водна баня: затопляне на смолата за понижаване на вискозитета:
  Използвайте водна баня, за да затоплите смолата си преди смесване.
  Използвайте затворен контейнер, за да предотвратите поемане на влага. С по-топла смес обикновено се работи по-лесно и се образуват по-малко мехурчета.
  Имайте предвид, че затоплянето акселерира втвърдяванто, съответно скъсява времето за работа чувствително.

Матиране на смолата

При работа върху по-големи повърхности може да постигнете матов ефект до различна степен. Това става с последователно използване на фина, по-фина, суперфина шкурка.
Повърхността се пръска с вода и се почиства след всяко триене с мека микрофибърна кърпа или микрофибърен тампон /за малки повърхности, напр. стикери/.
Накрая се подсушава добре и отново с кърпа или тампон се втрива восък за получаване на желания матов финиш.

** Материалът фокусира върху работа с обемна смола, базирана на полиуретан,  при топлинно втвърдяване. Основен акцент са техниките за изпълнение на средни до средноголеми серии.