+359 886 741 217

5-те проблема в използването на смола за обемни стикери

obemna-smola-5-problema

Характеристики на смолите за доуминг

Най-често използваните видове смола за обемни стикери  са епоксидната,  UV – еднокомпонентна и полиуретановата. Те имат доста общи, както и отличаващи ги качества:

Гъвкавост

 

guvkava-doming-smola

Смолите се делят на гъвкави, полутвъди и твърди. Те имат различно предназначение според този показател. Но различните марки доуминг продукти дават различен резултат по отношение и на гъвкавостта при всеки от изброените видове. Тествайте и се убедете че закупувате онзи продукт, който ще задоволи изискванията ви.

Съхнене

Правилата за качествено съхнене са винаги посочени от производителя – на стайна температура или чрез фурна с нагряване.
Не всички видове обемна смола съхнат еднакво след смесване с втвърдител. Някои изсъхват и се втвърдяват след няколко часа на стайна температура около 22-24 градуса С, други изискват задължително сушене в специална фурна за смола за обемни стикери. Прекалено бързосъхнещите двукомпонентни смоли не са удобни за работа.
Фурната за сушене на обемна смола е особено препоръчителна, защото тя спестява време, както и още проблеми, произтичащи от особеностите на работната среда.
Винаги четете инструкциите на производителя, преди да закупите или да ползвате даден доуминг продукт.

Съхранение

След като отворите опаковката на смолата/ втвърдителя, можете да удължите времето й за съхранение като я поставите във вакуумиран найлонов плик, в хладилник. При повторно ползване, оставете я да се адаптира към температурата на повърхността.
Студената температура забавя и процеса на втвърдяване на готовата смес, в случай че трябва да прекъснете работа за кратко.

Разлики, предимства и недостатъци

Епоксидната и полиуретановата смоли изискват смесване и хомогенизиране преди употреба.

  1. Епоксидната смола втвърдява много по-бързо и не е удобна за работа с доуминг апликатор. Освен това, тя е по-уязвима от влагата. Напоследък, освен в индустриалните си приложения, епоксидната се използва за дизайн и производство на мебели, украшения със запечатване на елементи и предмети, твърди отливки и много други.
  2. С еднокомпонентната UV смола се постига най-бърз резултат. Тя втвърдява за 3-4 минути. Цената й, обаче е много по-висока от предходните, а също има и други неудобства. За нея е необходимо да разполагате с UV сушащо устройство. Дължината на вълната на това устройство определя качеството на сушене. При несъответсвие, може да получите лепкав и негоден краен резултат.
  3. Полиуретановата смола е много добра за целта на тази технология. С нея се работи лесно, цената й е достъпна и методите за апликиране са добре разработени. Тази смола е най-широко ползвана за целите на доуминг приложенията заради ниската себестойност и отличните й показатели. Затова, по-долу описваме нейните особености и често възникващи казуси при работа, както и техните решения.

Приложения

Приложенията могат да бъдат много. Екстравагантният, луксозен вид, който придава, прави доуминга особено предпочитан. По този метод се изработват единствени по рода си обемни стикери за брандиране, автомобилни лога, обемни знаци, бижутерия или модни аксесоари. Често последните са комбинация с екосолвентен печат, текстилен печат, полагане на декоративни камъни и други. Резултатът е винаги изключително ефектен и силно притегателен.

Най-честите проблеми при работа с доуминг смола

 

1. Влага и изпарения

Влагата е най-опасна за процеса на полагане на доуминг смола при обемните стикери. И най-малкото количество във въздуха причинява балони или лепкави участъци.
Как да предотвратим проблемите от влагата?:
– Климатизирано помещение с влажност до 40%. Идеална работна температура 16-22 градуса С.
– Носете маска, за да избегнете влага от носа и устата ви да попадне върху работната повърхност
– Температурата на обемна смола и на повърхността за апликиране да са приблизително еднакви
– За да почистите повъхността, използвайте суха, чиста кърпа или тампон. Никога не почиствайте със спирт, защото алкохолът оставя влага след изпарението си. Ако е необходимо солвентно почистване, използвайте ацетон, но се уверете че се е изпарил напълно преди да апликирате
– Не докосвайте с пръсти основата за полагане на обемната смола
– За най-добър резултат, поставете субстрата, преди да нанесете доуминг, в специалната фурна за сушене при 40 градуса С за около 15 минути. Оставете да се охлади на сухо място и тогава апликирайте.

Подслучай на горното е порозната повърхност. Порести, органични материали като дърво, листа, тъкани и дори някои хартии с по-ниско качество съдържат въздух и влага, които се абсорбират и отделят в зависимост от условията на околната среда. Те продължават да „дишат“, освобождавайки въздух, след като са покрити с обемната смола. Това отделяне на газове води до въздушни мехурчета в смолата, понякога часове след като сте я нанесли и дори обгорили. Запечатването на порестата медия преди нансянето на смола ще помогне да се предотврати такъв проблем.

 

2. Балончета, мехурчета

obemna smola mehurqeta

  • Обикновено възникват от влага, намираща се на субстрата преди апликиране на смолата.
    Използвайте пламък за да загреете от малка дистанция повърхността на кристала, за да ги отстраните чрез изпаряване на влагата.

 

  • премахване на балончета при доуминг

 

  • Друга причина е недоброто смесване. Използвайте специалния доуминг миксер, част от системата за автоматизирано нанасяне. Той е комбиниран с вакуум помпа за изтегляне на въздуха от сместа. Така елиминирате вероятността от образуването на въздушни балончета.
  • Трет причина може да бъде несъвместимост с мастилата и пластификаторите под полаганата смола. При полиуретановата смола гарантирано работят екосолвентните мастила върху повечето популярни пвц медии.

3 . Лепкава повърхност

Дължи се основно на влага на повърхността на вече положената смола.

4. Трудно нанасяне по краищата на фигурата

За да избегнете пропуск в консистенцията полагайте по една малка капка първо в отдалечените ъгли, после голяма капка /квадратни или кръгли форми/ или голяма ивица /правоъгълни, продълговати форми/ от единия край към другия. Никога не полагайте зиг-загообразно обемната смола.

Нивелирайте плота за работа. Изравнете подложната основа с помощта на сухо валяче, за да може сместа да се разлее равномерно и в най-отдалечените участъци на фигурата.

Разгледайте прикачените инструкции за апликиране на смолата за обемни стикери, добавена към Quick Doming комплекта консумативи за ръчен доуминг, където са зададени нагледни примери за това.

5. Промяна на цвета и прозрачността на готовата доуминг смола

pojultiavane obemna smola
Един от най-сериозните проблеми, след влагата, е помътняването и пожълтяването на обемния кристал. Това е тясно свързано с химическите компоненти на смолата и втвърдителя. Когато те съдържат биокомпоненти, това са резултатите от стареенето им. Убедете се в дълготрайния ефект на смолата, която ползвате за доуминг от тестове, мнения на специалисти и други.

В заключение, преценете добре дали да използвате ръчна или автоматизирана опция за работа със смола за обемни стикери. Тогава направете своя избор, отчитайки внимателно изложените горе аспекти за работа.