+359 886 741 217

5-те най-добри принтери и машини за сувенири

pechat suveniri

Изработката на мемо предмети е работа, извършвана от стотици години, новото в него е работата със специализирани машини за сувенири. Персонализирането което те реализират днес е на ново, ненадминато ниво. Печат върху дърво, стъкло, метал, картони и плат. Безброй приложения. Търсенето също е огромно. Но как да изберем най-добрия принтер за сувенирен печат?
Следвайки логиката на съображенията, изредени по-долу, подредихме следните машини в нашата сувенирна класация:

Технология

UV принтер

 

personalizirane uv printerRoland LEF2-200, най-популярният настолен плосък модел. Реализира фантастично качество на огромен брой повърхности и медии. Опция е ротационната приставка.

Фибролазер

Ненадминато разнообразие, печат върху цветни метали и стомана:

markirane fibro lazer

3D JPT 30W M6-30S MOPA Laser – перфектното решение с размери 160×160 мм. 300×300 мм, 900×900 мм

Механично гравиране/ рязане

А. EGX-360 – малки, единични серииКласическата машина за механично гравиране на сувенири от твърдо дърво, алуминий, цветни метали, мдф, плексиглас и много други.
Б. Multicam Apex 3R – производителност и прецизност при големи обеми с производствен характер.

gravirane s freza multicam
Материалите са както при EGX-360, но размерите са индустриални и възможностите са от друго, по-високо измерение.

Тениски, текстилни сувенири

digitalen pechat na teniskiА. Roland BT12 – за малки обеми:
Принтер за печат на тениски с размер до А4. Идеална машина за малък принтшоп, магазин, рекламно или креативно студио. С тази малка, настолна машина можете да дадете израз на вашето въображение и креативност,
като същевременно ги реализирате при малка инвестиция с добра възвръщаемост.
Б. Аеоон Mini – за масово производство:
Бърза производствена машина за индустриален печат на тениски и текстилни сувенири. Най-малката, но и най-достъпната от класа си. Тя е отлична за обособяване на серийно производство, онлайн продажби и пълната съпътстваща гама от дейности, свързани с това.

Играчки и европейски EN-71 сертифициран екопечат

 

e71 sertificiran pechat
SF200: Ново сертифицирано решение от Roland. Дълго очакван, този принтер затваря една сериозна ниша в рекламния печат на играчки, медицински инструменти, изделия с достъп до храни и лекарства.
Готовите изделия са годни за ползване в изброените случаи и така тяхната стойност и реализация са без конкуренция.

Базови аспекти за сравнение

В заключение, предлагаме да прочетете повече за параметрите на разглежданата техника по-долу. Ето ги следните основни аспекти, които послужиха за избора на машините в нашата класация:

Вид на повърхността, материал

Обикновено, материалите са както е изброено по-горе. Повърхностите могат да бъдат плоски и равни, или релефни, кръгли, цилиндрични.
В зависимост от това се налага да изберете плоскопечатен принтер или такъв с ротационна приставка, добавена към машината.
Добре е да помним, печатът никога не е перфектен, ако повърхонстта не е равна или гладка.
Ако това не е така, най-добре е да използвате лазерно гравиране или маркиране.
Печат с трансфер може да се изпълни върху нетрадиционни материали, като камък, дърво, кожа и други. За целта е необходимо да с е нанесе допълнителен слой праймер за оптимизиране и ефект на резултата.

Обем/ дебелина/ височина и форма на предмета

Формата и дебелината определят колко светло пространство да има печатащата машина и да включва ли ротация.
Някои Roland UV принтери печатат предмети високи до 23 см.

Трайност на печата

Когато говорим за сувенири, изключително важно е те да имат желаната издръжливост занапред.
Сувенир означава нещо за спомен, за съхранение, тоест, трябва да остане във времето.
Затова е от първо значение да подберем правилната печатна технология:
Печатът на метал с механично маркиране/ гравиране, е един от най-трайните начини. Там, обикновено, износване на практика няма.
UV печатът е друг траен начин да нанесем изображение върху дърво, метал, стъкло, кожа. Тук обаче често е необходимо да приложим подходящ праймер. С него, повърхността задържа отпечатаното и то остава трайно.
Екосолвентният принтер е най-подходящ за стикери от фолио, но с него трудно ще напечатате дърво или кожа, например.
Сувенир от плат се печата най-трайно със сублимационен трансфер, по-малко трайно с принтер за директен печат върху текстил – например тениски.
И за двата вида принтиране ще ви е необходима довършителна техиника, както и претрийтмънт – за тениските.

Печатна резолюция

Различните машини дават различен резултат по отношение на разделителната способност при печата. Това е така, защото дюзите, през които се дозира мастилото, са с различна големина и параметри. За целта е много препоръчително да проверите колко е максималната печатна резолюция на принтера, който ще ползвате. Съветваме ви, също така, преди закупуване да поискате мостра, израбитена с ваш зададен файл или изображение. Рекламните снимки нерядко подвеждат.

Цветове

Важно е да знаете, че печат с мастило дава правилен резултат, когато повърхостта е бяла, евентулано много светла. Ако печатате върху цветна или тъмна основа, крайият отпечатък ще бъде различен от желания. Затова, много машини предлагат конфигурации с използване на бял цвят за подложка или запечатване на принта. Изберете UV, T-шърт DTG или екосолвентен принтер с бяло мастило, ако вашият случай е такъв.

Подготовка и финишинг

При печат на тениски, ще ви е необходима машина за претрийтмънт и преса.
При Сублимационен печат – само термопреса.Тук печатът е с трансфер.
При UV печат няма последващо третиране, съответно, не се налага да закупувате довършителна техника. Обикновено, принтерите полагат автоматично, като мастило, лак за запечатване и лустерен ефект на готовия отпечатък.
При гравиране с лазер или механична CNC машина, допълнително оборудване също не е нужно.

Повтаряемост, брой в серия

Много важно съображение е обемът на вашата сувенирна работа или продукция.
Често работата се състои от единични бройки в къси серии, В други случаи, обаче, става въпрос за големи количества в серии. Дигиталният печат е оправдан, когато видовете изображения са различни, дори и за единични екземпляри.
Ако видовете изображения са много, но с е повтарят в голям брой, е съществено да планирате съответната подготовка. Освен скоростта на печат на машината, ще трябва да имате заготовки за полагане на единичните предмети. Добре е да можете да ги подреждате върху такива заготовки, докато машината работи.

Скорост на печат и производителност

Едно от най-приоритетните съображения при избор на машина за печат на сувенири е скоростта. Различните машини имат различна производителност.
Например, гравиращите машини обикновено не са супер бързи. Лазерите имат скорост, зависеща от мощността. Принтерите имат време за печат и, евентуално, съхнене.
В заключение, най-бързите за маркиране, но не най-прецизни са фибролазерите, най-добро съотношение печат/ качество имат UV принтерите.
Що се отнася до печата на тениски, скоростта обикновено е функция на размера на инвестицията. Колкото по-скъпа е машината, толкова по-производителна е тя.

Екологични съображения – печат върху играчки, храни, медицински изделия

Когато планирате сувенири-играчки за деца, както и за ползване в области, където има специални съображения за безопасност и екологичност, добре е да помислите за машини, които са серифицирани за целта. Тук например е добре да посочим принтера на Roland за играчки, контакт с храни и медицински изделия SF-200. Безопасни предмети с механично или лазерно гравиране също биха вършили добра работа за целта.
Трябва обаче да се изключат екосолвентните и UV принтери, чиято технология няма такъв сертификат.
За всички допълнителни детайли, конкретни задания и консултация, разгледайте продуктовата информация в линковете.
* Материлаът е разработен от Графика МС и изразява единствено мнението и виждането на фирмата по темата.

1 thought on “5-те най-добри принтери и машини за сувенири”

  1. Ицо Чернаев

    Много полезно! Тук научаваш много информация, която няма къде да прочетеш на български. Благодаря.

Коментарите са забранени за тази страница.