+359 886 741 217

Най-добрите алтернативни мастила за широкоформатен печат

alternativni mastila shirokoformaten pechat

Когато правим инвестиция в широкоформатен принтер, обикновено ползваме оригиналните мастила и консумативи. Това е най-доброто за машината, защото така се доказват нейните реални възможности. Често обаче, под ценовия натиск на пазара на печатна продукция, възниква необходимост от намаляване на разходите. Целта е да се понижи цената на предлаганата крайна продукция, както и да се запази конкурентноспособност. Така се стига до ползване на алтернативни мастила за дигиталния широкоформатен принтер, но дали те са подходящи?

Основни съображения при избор на алтернативни мастила:

  • Добра съвместимост
  • Правилен вискозитет
  • Интерпретация на цвета
  • Аспекти свързани с околната среда
  • Цена
  • Постоянна наличност в предлагането

Ето един опит за анализ на популярните мастила в широкоформатния печат, използвани в принтерите с пиезо глави.

Екосолвентни и милд солвентни

Екосолвентни

Те са едни от най-широко ползваните мастила. Има голямо разнообразие, но не всички дават еднакъв
резултат. Акцентираме върху най-подходящите според нас, на база практически опит в търсенето на най-добро решение. Екосолвентните модели на Roland, Mimaki, Mutoh, работят отлично с мастилата и рефилната система Graffity. С тях постигате практически
същия резултат без необходимост от разработка на допълнителен ICC профил. А такъв е необходим за всяка отделна
медия, ако мастилата не дават поне 97% близък резултат до този на оригиналните.

Екосолвентните мастила са външноустойчиви, обикновено до около 3 години. Най-проблемен при влиянието на UV лъчи е цветът ‘магента’ . Той е критерий за издръжливостта на определен вид мастило. Тук продуктите Graffity имат отлична механична устойчивост и минимален мирис. Техният химически състав прави цветовете живи и същевременно много устабилни на външна светлина и условия.

ekosolventni mastila

Милд солвентни

Този тип мастила за дигитален печат са по-агресивни от екосолвентните и имат по-силно изражение в мирис и изпарения. Те се ползват широко в солвентните принтери Mimaki. Тук фаворит са мастилата SS21 на Jetbest, качествено нова генерация в класа си.. Те са щадящи към околната среда и имат по-слаб мирис. Цветовете са наситени и ефектни. Принтерите не се нуждаят от особена допълнителна поддръжка при ползването им.

solventen pechatПр

 

Алтернативни мастила за дигитален UV печат

Наричат тези мастила бъдещето на печата. Причината е, че те съхнат след като се изстрелят от печатните дюзи. Така вероятността да предизвикат запушване е практически нулева. При UV мастилата основният критерий за съвместимост е дължината на вълната на UV лампата с цел съхнене. Ако порядъкът на дължината е допустим, тогава няма опасност мастилото да повреди печатащата глава. Това обаче не е гаранция за качество на цветовете. Те отново зависят от вида и количеството на пигментната субстанция. Мирисът и изпаренията са критични при избора на UV мастило, дори на UV принтер като цяло. Сериите UV мастила Graffity са отличен избор както за настолните LEF2 UV принтери за сувенири, така и за широкоформатни UV принтери като ролниte принтери модели Roland LEC2,  Mimaki CJV , плоскопечатни принтери, и други.

mastila uv pechatlarge-flatbed-uv-print

Пигментни

Тези мастила имат две популярни разновидности.

Мастила за директен печат за целите на арт приложения

Мастилата се отличават с много висока концентрация на пигмента, съответно с особена яркост и наситени цветове. Те са приложими за печат върху арт хартии и картони, канаваца, тапети, както и за множество други интериорни медии за дйзайн и декорация. Обикновено тези мастила са без особен мирис и могат да се ползват и в офис условия. Те издържат на слънце, дъжд и вятър на открито, практически, без да изсветляват. Този тип пигментно мастило е най-устойчиво на избледняване спрямо почти всички останали видове. Принтовете, реализирани с това него, ще бъдат почти същите като в деня, в който са принтирани, дори и над 3 години по-късно. Въпреки че пигментното мастило е по-скъпо, ползването му е по-рентабилно, защото то запазва качествата си много по-дълго. Тук, изборът е в полза на STS – пигментните воднобазирани мастила са в касети от 220 ml. Налични са базовите цветове с добавени LC, LM.

mastila-pigmentni-art-print

Мастила за директен печат върху текстил, тениски и други

При тези мастила яркостта и наситеността са от ключово значение. Също много важен е белият цвят. Той представлява възможност както за самостоятелен принт, така и като подложка за плътност и изразителност на цветовете, положени върху нея. Белият цвят е предпоставка и задължително условие, за да може да напечатате изображение в цвят върху тъмен текстил. Отново, мастилата STS са предпочитана марка. Сред тях са налични продукти за Kornit, Brother, също и за повечето популярни принтери за директен текстилен печат.

mastila-t-shirt-direkten-pechat

Сублимационни

Тези мастила се полагат върху специална трансферна хартия. Активирането и свързването им с полиестерен текстил или друг полиестерен слой, например нанесен върху твърда повърхност, става с помощта на термо преса. Това са мастилата, с които се печата масово спортно брандиране, моден дизайн и други. В работата с тях се отделят много изпарения при трансфер. Затова, задължително е необходима инсталация за отвеждане на вредните емисии на този тип производство.

sportno-obleklo-sublimacionen-pechatsublimacionni-mastila-sport
Производителите на сублимационни мастила са много и конкуренцията между тях е голяма. Нашият избор се спира на серия Isonik на марката Isocarbo, с традицията и ноу-хау от Manoukian. Тези мастила са на отлична цена при също толкова отлично качество. Съществуват серии с различна концентрация на пигмента и време за съхнене, съответно за различни скорости на печат. Това се налага, тъй като се прилагат в производителни режими с големи печатни обеми.

Специални мастила

В съвременния дигитален широкоформатен печат се използват и други мастила със специално предназначение. Тяхната химия е аналогична с някои от гореизброените видове, но те служат за конкретни цели.

Блокаут мастило

blockout digital ink screenprinting film

Черно блокиращо мастило за принтери с Epson печатащи глави, с предназначение – печат на филми за ситопечат. Мастилото e много плътно, практически непрозрачно. С него се елиминира необходимостта от експониране. Филмите за ситопечат се принтират директно от компютърния файл на прозрачно фолио за целта.

Греещи цветове

 

neonovi-cvetove-mastila-roland             glowing-inks

Тези сигнални цветове – оранжево, зелено, розово, тюркоаз, се използват в широкоформатния печат за постигане на супер-ярки визуални ефекти. Мастилата могат да бъдат с различен химически състав и предназначение.  Отлични продукти от този вид произвеждат:

Security мастила

 

security inks

Видимостта на тези мастила се активира при осветяване с UV лампа. Те се използват за осигуряване на допълнителна сигурност при издаването на пропуски, билети, карти и други. Също намират приложение и в интериорния дизайн – в дискотеки за специални ефекти при наличие на UV светлина. Водещи в тази ниша са неоновите мастила на SwissQPrint – IQDEMY.