+359 886 741 217

Коя е интернационалната федерация, Fespa?

Кaкво трябва да знаем за Феспа, освен че е популярен организатор на печатни изложения? Прочетете повече за същността, предмета на дейност и целите на международната федерация с членове от цял свят.

Каква е връзката й с локалната асоциация Феспа България?

Как  българкото сдружение представлява своя интернационален партньор и какъв тип събития организира.  Какви са ползите и също – какви са ангажиментите, свързани с такова членство в българската асоциация? Запознайте се с характера на дейността, за да прецените плюсовете, които могат да ви бъдат предоставени при евентуално присъединяване, било като фирма или като самостоятелно персонално участие.

За федерацията Феспа

FESPA е британска компания, функционираща под формата на международна федерация на печатния бранш. Българската асоциация FESPA България е неин член и инструмент за подпомагане на дейността й в България, както и комуникацията й с българското печатно съсловие.

FESPA представлява глобална федерация на национални и регионални печатни асоциации. Тя не се ограничава само до една конкретна държава. Oрганизира различни изложeния, конференции и събития през цялата година на различни места по света. Те се провеждат както в Европа, така и на останалите континенти, включително в Азия, Северна и Южна Америка. Изложители са едновременоо реномирани и утвърдени компании, като HP, Agfa, Roland, Mimaki, Zund, Multicam Konsberg, но също и новопрохождащи фирми от цял свят,

fespa izlozhenie-amsterdam

Предмет на изложенията, организирани от FESPA по света

Ето фокусът на печатните технологии, представяни на събитията на Феспа. Представителите на печатен бизнес са основните изложители, като те представят както процесите, така и произвежданото оборудване на изложенията, организирани от Fespa:
Вижте списъка на основните печатни продукти, които са и база за представяните печатни технологии.

 • Знаци и табели, екстериорен дизайн
 • Графични рекламни дисплеи
 • Едроплощна външна реклама
 • Изложбена графика, оборудване и печат
 • Декорация на стени, тапети и интериорен дизайн
 • Текстилна графика, печат на платове
 • Декоративни предмети, сувенири и индустриална графика
 • Облекло и аксесоари, T-shirt печат, мода
 • Опаковки, опаковъчни материали и техника
 • Реклама предназначена за мястото на продажба
 • Промоционални продукти с широко приложение
 • Подова графика и декорация на прозорци и стъкло
 • Обемни щампи и 3D печат
 • Сценична графика и арт декор

Този списък не е изчерпателен и има много други печатни материали, които могат да бъдат произведени с помощта на тези техники. Специфично произведените материали и продукти могат да варират значително в зависимост от приложението и използваното оборудване.

За Българската структура Феспа БГ

Първоначално учредена като Българска асоциация за съвременна графика и печат, БАСГП, тя се преименува на Феспа България. Това стана възможно след официалното одобрение от едноименната международна федерация. В нея членуват 23 фирми и физически лица, всички свързани с технологията, производството на печатна продукция или дистрибутиращи традиционна техника, дигитални принтери, консумативи и довършителна техника за печат.

Струва ли си да станем членове?

Като парньор на интернационалната федерация Феспа, работеща чрез структурите в 37 страни от света, българската асоциация провежда стратегията на FESPA и в нашата страна. FESPA BG спомага за популяризиране и набиране на посетители за международните изложения на федерацията,. Също и за осъществяване на контакти на своите членове с такива на другите партньорски асоциации от федерацията. За целта провежда мероприятия и организира нетуъркинг, с цел да улесни и направи успешен процеса на сътрудничество и взаимодействие в професионалните среди на печатния сектор у нас и в чужбина.

Предимства да бъдеш член на Феспа БГ

Позитивите от членство у нас са идентични с онези, предлагани от глобалната федерация, защото целите на двете организации са неделими:

 • Изложенията FESPA предоставят възможността да се запознаете с най-съвременните постижения в технологиите за дигитален печат и в частност, с решенията за широкоформатен печат. Освен тях, можете да посещавате информационни семинари и работни срещи, които разширщват знанията по различни теми на професионално равнище – от управление на цветовете до възвръщаемост и устойчивост чрез работата си в света на печатната индустрия.
 • В допълнение, участието във FESPA България позволява да се свържете с потенциални клиенти и партньори, което неминуемо води до нови бизнес възможности и сътрудничества. Създават се и трайни професионални отношения с други участници, което значително обогатява опита в бизнаеса с дигитален печат и прилежащи технологии.
 • Като цяло участието във FESPA България е инвестиция в личното и професионално ми развитие, позволяваща по-нататъшни успехи и ползи. Всеки в индустрията за печат и графични приложения е добре да се възползва от тази отлична възможност, както и да се включи в бъдещи събития с цел нови потенциални успехи в бизнеса си.
 • Да бъдеш член на FESPA предоставя набор от предимства за физически лица и фирми в печатната и графичната индустрия. Ето някои от основните предимства на членството в FESPA:
 • Възможности за комуникация в мрежа: FESPA предлага на членовете си възможността да се свързват и работят в мрежа с колеги от индустрията и професионалисти от цял свят.
 • Индустриални познания и нововъведения: FESPA предоставя на членовете си достъп до актуални индустриални новини, изследвания и открития, както и до информационни събития и семинари.
 • Представителство и застъпничество: FESPA представлява интересите на своите членове на глобално ниво, като се застъпва за тях в нужда и при наличие на проблеми от различен професионален характер. Така тя работи за насърчаване на специалистите на широко индустриално ниво.

Още бонуси за печатния бизнес

 • Бизнес възможности: FESPA предоставя на членовете си платформа за представяне на тяхната работа и свързване с потенциални клиенти и партньори, което води до нови бизнес възможности.
 • Отстъпки и специални оферти: Членовете на FESPA имат право на отстъпки за събития, кавлификационни курсове и публикации на FESPA, както и други бонуси и специални оферти.
 • Достъп до ресурси: Членовете на FESPA имат достъп до набор от онлайн ресурси, включително библиотека от индустриални статии, казуси и най-добри практики, както и форум на общността за споделяне на информация и опит.
 • Като цяло членството във FESPA предоставя множество от предизвикателства и възможности за физически лица и фирми в индустрията за печат и графични дейности, като им помага да бъдат информирани, свързани и конкурентоспособни.

Ретроспекция от събития на БАСГП/ Феспа БГ

Като активен член на местната печатна и графична общност, Графика МС има възможността да участва в много събития на асоциацията в България, спонсорирани частично от FESPA. Тези мероприятия предоставяха платформа за общуване с колеги професионалисти, допринесоха с информация и поглед върху най-новите тенденции в печатната индустрия. Те също даваха опция на фирмите да представят работата си пред по-широка аудитория, също и на интернационално ниво.

Вижте моменти от близкото минало на асоциацията:

Ден на отворените врати за печатни технологии, София, 2016

open-day-sofia-fespa-basgp
Лекция на Мишел Каза на семинар на асоциациите на FESPAв Словакия, с посещение от наши членове, 2019 г.

Феспа семинар, Словакия 2019 - Мишел Каза
Общо събрание на FESPA в София, септември, 2018 г.

Генрална асамблея на Феспа в България, 2018 г.

Общо събрание на асоциацията, посещение на Мидалидаре Естейт 2019

Общо събрание, Старозагорски мин. бани 2019- fespa

За да откриете дали има предстоящи събития в България или на другаде около вас, можете да проверите редовно публикуваната програма за печатни мероприятия ориентирани към представяне на печатни процеси и техника, консумативи за традиционен и дигитален печат, CNC машини, довършителна техника, и други. Паралено, можете да се свържете директно с местната организация Феспа България за детайлна информация във всеки настоящ момент.